ОДНЕ НОВЕ УЗАГАЛЬНЕННЯ РОЗПОДIЛУ КОШI - Турчин, Є. В. (Дослідження в математиці і механіці, 2023)
У роботi розглядається новий розподiл iз важкими хвостами — p-узагальнений розподiл Кошi. Ця нова 5-параметрична сiм’я розподiлiв є значно гнучкiшою порiвняно з класичним розподiлом Кошi, зокрема, до неї входять i асиметричнi розподiли. Розглянутi рiзнi числовi характеристики нових розподiлiв, зокрема, моменти дробового порядку та “подвiйно неповнi” моменти. Також отриманi (числовими методами) значення нормованих центральних моментiв вищих порядкiв, що базуються на квантилях — асиметрiї Bowley та ексцеса Moors. Придатнiсть p-узагальненого розподiлу Кошi до моделювання реальних даних пiдтверджена пiдгонкою цього розподiлу до ряду приростiв логарифмiв цiн акцiй. При цьому для p-узагальненого розподiлу Кошi отримано менше значення статистики AIC, нiж для звичайного розподiлу Кошi, асиметричного розподiлу Кошi, узагальненого логiстичного розподiлу та гiперболiчного розподiлу.